Pronađite financiranje za vašu ideju u području urbane mobilnosti - pregled otvorenih poziva u 2023.

EIT Urban Mobility je inicijativa Europskog instituta za inovacije i tehnologiju (EIT) koja se bavi razvojem održive urbane mobilnosti u europskim gradovima. Jedan od ključnih ciljeva ove inicijative je podržavanje inovacija u području mobilnosti kroz financiranje različitih projekata i aktivnosti. Invento Capital partners kao predstavnik EIT Urban Mobility u Hrvatskoj (EIT UM HUB Croatia) pruža podršku tvrtkama koje razvijaju inovacije u području urbane mobilnosti i gradovima koji su zainteresirani za primjenu inovacija.

Trenutno su svi otvoreni natječaji u 2023. godini za financiranje inovativnih projekata stoga vam donosimo sve informacije na jednom mjestu i slobodno nam se javite za besplatnu podršku kod odabira i prijave na niže navedene. Ovi natječaji pružaju priliku za akceleraciju inovativnih ideja te financiranje inovativnih projekata u području mobilnosti, od razvoja i pilotiranja novih tehnologija i usluga do  primjene living lab-ova u gradovima.

Za one koji imaju inovativno rješenje spremno za tržište, a isto može ubrzati promjenu prema održivoj, sigurnoj i uključivoj mobilnosti idealan je tek Open call for Innovation. Traže se inovativna rješenja za rješavanje najhitnijih izazova s kojima se danas suočavaju gradovi u jednom od tri navedene područja: SUSTAINABLE CITY LOGISTIC; MOBILITY AND ENERGY; FUTURE MOBILITY.  Prijave su moguće do 7. lipnja 2023 u 17:00

Trenutno otvoreni natječaj je i Start-ups Investment Open Call 2023 koji nudi financiranje startupova sa inovativnim rješenjima za urbanu mobilnost koja stvaraju  društvenije i zdravije okruženje u gradovima. Iznosi investicije kreću se od 50.000  do 500.000 €, a  sljedeći cut off za prijave je 3. svibnja 2023. Odluka o odabiru projekata biti će donesena u roku od mjesec dana.

Glavna područja koja su zanimljiva u EIT UM za financijsku podršku su:

  • Urban Air Mobility
  • Waterway Transportation & Water Logistics
  • Connected Vehicles
  • Mobility & Energy
  • Autonomous Vehicles and Systems
  • Mapping and Navigation
  • Sensors and Training Data
  • Mobility Services
  • Vehicle Marketplaces and Aftermarket
  • Smart Cities & Smart Parking
  • Last-mile Delivery & Green Logistics

Do 7. svibnja je za razvijenije projekte, sa TRL 7-9, te startupove koji imaju više osnivača otvoren Scale-up Call.

Značajna prilika za poduzetnike zainteresirane za direktnu ponudu inovativnih rješenja gradovima je Innovation RAPTOR Call. U ožujku 2023. je 12 europskih gradova objavilo izazov, pa provjerite imate li već rješenje za njih. Prijave su moguće do 6. svibnja.

U Raptor projekt  se mogu uključiti i Hrvatski gradovi koji će za izazove s kojima se suočavaju njihovi građani moći potražiti inovativna rješenja na međunarodnom tržištu. .

Odabrana rješenja za RAPTOR 2023 će tijekom  5 mjeseci provedbe (od kolovoza do prosinca 2023.) osigurati operativnu i finanacijsku podršku za implementaciju i testiranje rješenja u gradu.

Nešto slično, ali za komercijalna rješenja je program #ChallengeMyCity. Europski gradovi traže tvrtke koje žele testirati svoja inovativna rješenja mobilnosti već spremna za tržište. Stoga ako imate rješenja koja se mogu uhvatiti u koštac s izazovima u područjima kao što su mikromobilnost, upravljanje parkirnim prostorom ili prikupljanje podataka o okolišu i prometu, onda je ovo vaša prilika da zablistate. Šest odabranih prijedloga dobit će:

  • do 60.000 EUR sufinanciranja
  • podršku za implementaciju njihovog 6-mjesečnog pilota u stvarnim uvjetima
  • mogućnost umrežavanja
  • promocija putem Mobility Innovation Marketplace

Sve informacije za grčke gradove Larissa i Heraklion su ovdje (prijava otvorena do 29.5.2023.), za portugalski grad Braga ovdje (prijava otvorena do 8.5.2023.). Cijela lista potražnje gradova za inovativnim rješenjima nalazi se na Marketplaceu EIT Urban Mobilityja.

Hrvatski gradovi koji se žele uključiti u ovaj program mogu pročitati više informacija na linku i slobodno nam se javite za dodatnu podršku na This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. .

Poziv za EIT Urban Mobility akceleratore je otvoren do 21.travnja, no važno je spomenuti da se nudi 7 tematskih područja u kojima je moguće proći 6-mjesečni program, dobiti usluge u vrijednosti 30.000€ i priliku za daljnje financiranje. Detaljne informacije i uspješna priča prvog hrvatskog startupa koji je to prošao može se pročitati u članku ovdje.

Za kraj donosimo zanimljivu temu stručnjacima u urbanoj mobilnosti. Naime, željene inovacije su najviše tražene u stvaranju održivih gradova pogodnih za ugodan život, a novi trend je „15-minutni grad“ koji bi trebao omogućiti ljudima pristup osnovnim potrepštinama unutar 15 minuta hodanja ili vožnje biciklom. Cijela studija o ovoj temi te personalizirani akcijski plan kako bi grad učinili pristupačnim i inkluzivnim nalazi se ovdje.