Krenite putem akceleratora do tržišta - donosimo smjerokaz za prijavu i uspješnu priču

Na domaćem i inozemnom tržištu se nudi sve više akceleratora. Svi imaju isti cilj – pomoći poduzetnicima u raznim fazama razvoja, no ponajviše onima sa početnom idejom. Osnivači startupa često su izgubljeni u moru informacija koje pronalaze, a ponekad onu pravu ne mogu ni pronaći. Tu svoju ulogu vide poduzetničke potporne institucije, poput Invento Capital Partnersa, koji osim što sami nude mentorske usluge, znaju naći i pravu adresu za sljedeći korak na inovacijskom putu.

Iz tog razloga javljamo da je zadnji čas za prijavu u EIT Urban Mobility akceleratore koji pozivaju sve one koji mijenjaju način na koji živimo i krećemo se ili razvijaju visokoučinkovite tehnologije kao što su umjetna inteligencija i blockchain. Nudi se podrške akceleracije u 7 tematskih područja za prijavu do 21.travnja 2023:

  1. Sustainable City Logistics
  2. E+ Mobility
  3. Energy & Public Realm
  4. Future Mobility
  5. Inclusive Mobility
  6. Smart Mobility
  7. Urban Air Mobility

 Prijavljeni startupovi će rezultate dobiti već u svibnju, a odabrane očekuje podrška i usluge u vrijednosti 30.000€, 6-mjesečni akceleracijski program, 2,500€ grant za odlazak na Tomorrow.Mobility 2023 te pristup EIT Urban Mobility mogućnostima financiranja.   

Zanimljivo je iskustvo tvrtke Get Work & Home d.o.o., čiji je osnivač Mario Marević odlučio upravo putem domaćih i stranih akceleratora isplivati na tržište.

Sa platformom koja povezuje ponudu i potražnju usluga u gradu putem AI i interaktivnih karata u skladu s 21. stoljećem, startali su 2021. godine i već u 2022. krenuli sa apliciranjem na Investment readiness accelerator koji je dio EIT Urban Mobility Business Creation progama, a za koji su prethodno dobili 2-mjesečnu podršku Invento Capital Partnersa.

O kakvom programu akceleracije je riječ, donosimo vam iz prve ruke od Maria Marevića:

     “Najbolja stvar koja se dogodila za Get Work tim do sada, je ulazak u akceleracijski program Connectology. Ušli smo u program visokim MRR-om provizijama od usluga, najma i nekretnina. U prvom tjednu programa svih 5 dana smo proveli s voditeljom programa i mentorom.

      Benefiti su: prodaja udjela 2% za 10 000 €, pristup cloudu od Amazona u vrijednosti od 10 000 €, procjenu vrijednosti firme od PWC, 20% popusta na sve proizvode Profico, uživo pitch ispred investitora u Dubaiju, 30 minutnu konzultaciju za pravne odnose u poslovanju, mikrogrant za putovanja pokriven od EIT Urban Mobility-a i Perfect Tribe za komunikaciju.

     Kako smo prvi iz Hrvatske koji su upali u ovaj program rado širimo svoja iskustva sa željom da svi mladi se prijavljuju na slične programe jer to najbolji način da dobiju investicije i krenu u ostvarenju svojih ideja i ciljeva.”

Dio tima se upoznao na faksu, žensku članicu tima su našli putem LinkedIna, a Ukrajinskog člana su našli u Splitu, koji se zbog rata tamo doselio.

„Trenutno smo u fazi educiranja tima i korisnika na listi čekanja. Izrađujemo klikatibilni prototip. Također, u akceleracjiskom programu EIT connectology tražimo preesed investiciju 500 000 € kojom bismo financiralii promociju i širenje u 4 Europska grada- Split, Zagreb, Ljubljana i Beč.“, rekao nam je Mario Marević.

 Najnovija vijest je da su upali i u Newchip - Pre-Seed Akcelerator koji je jedan od rijetkih equity-free programa.

 „Uz to što smo dobili agenta koji za nas traži investitora za traženu preseed investiciju od 500 000 € i donosi nam gotove term sheetove pri kraju 6 mjesečnog programa, New Chip je mnogo darežljiviji i tu raspolažemo sa 33 dodatna benefita. Naj korisniji nam se čini Google cloud u iznosu od 3.000 €, Stripe u iznosu od 20.000 € i Amazon Web service dodatnih 10.000 €. “

 Aplikacija Get Work je besplatna mobilna aplikacija (uskoro dostupna) za Web, Android i iOS mobilne uređaje putem koje će se moći zatražiti i/ili nuditi usluge na jednom mjestu!

Važno je naglasiti da ne odustajete na prve neuspjele prijave, nego potražite dobrog mentora. Slobodno se javite i Invento Capital Partners timu, kao što je to napravio Mario:

 “Najbolje savjete iz Inventa sam dobio kako složiti pitch i to na način da se vidi širenje na druge Europske zemlje. Druge poduzetnike koji se budu prijavljivali na slične programe savjetovao bih da nakon prvog neuspješne prijave nastave sa radom u tvrtci, dobiju zavidan mjesečni prihod firme i sigurno će biit interesatni akceleracijskim programima. Također napomena da tim mora biti spreman za odgovore na nekad detaljna i teška pitanja investitora.”