Održan INVENTO MeetUp “Čovjek kao centar grada”

14.09.2023. održan je još jedan INVENTO MeetUp ovogodišnjeg naziva „Čovjek kao centar grada“. Na 14. katu Sky Office-a u Zagrebu okupila se publika koju je zainteresirala tema 15-minutnog grada te gosti stručnjaci kojima je cilj poboljšati kvalitetu života u gradovima, a svojim su primjerima pokazali na koji to način žele postići.

Direktor Invento Capital Partnersa, Dalibor Marijanović, uvodno se obratio svim okupljenima te se osvrnuo na nadolazeći Tjedan mobilnosti. Podsjetio je okupljene da je 22. rujna Svjetski dan bez automobila i potaknuo ih da taj dan nastoje ne koristiti svoja motorna vozila.

Yoann Le Petit iz EIT Urban Mobility video pozivom pozdravio je okupljene i upoznao ih s konceptom 15-minutnog grada. Pokazao je europske primjere dobre prakse, kao i glavne rezultate studije Tehničkog sveučilišta u Münchenu koja istražuje različite dimenzije 15-minutnog grada. Jedan od rezultata studije sastoji se od jasno definiranih koraka postizanja 15-minutnog grada, a namijenjen je gradovima i jedinicama lokalne samouprave.  


whatever

U panel raspravi na temu 15-minutnog grada sudjelovali su Jurica Lovrek iz Project 3 Mobility, tvrtke koja razvija autonomni ekosustav koji uključuje infrastrukturu, vozila i mobilnu aplikaciju, Slaven Vrhovski iz tvrtke Wawa koja nudi gotova kompleksna rješenja e-mobilnosti, Marin Šipek iz Razvojne agencije Sjever i Nenad Antolović iz Smart RI tvrtke koja je vodila i koordinirala rad Centra kompetencija za pametne gradove – CEKOM.

Marin Šipek i Nenad Antolović složili su se da je teško motivirati građane da se uključe u davanje povratnih informacija kod predstavljanja novih usluga te da im to predstavlja pravi izazov. Kod pitanja oko suradnje javnog i privatnog sektora, kao predstavnik javnog sektora Nenad Antolović istaknuo je da su tokom provedbe projekta imali sjajnu kolaboraciju s privatnim tvrtkama.

Iz publike je stigao komentar kako e-mobilnost zapravo i nije ekološki prihvatljiva radi baterija na što se osvrnuo Slaven Vrhovski rekavši da je u poslu e-mobilnosti već 18 godina i da tehnologija razvoja baterija jako napreduje te da su baterije sve više ekološki prihvatljive jednako kao i njihovo recikliranje. Na upit primjenjuju li neke od koncepta 15-minutnog grada, panelisti su odgovorili većinom potvrdno. Tako je Marin Šipek rekao kako redovito odlazi biciklom na posao kao i većina njegovih kolega iz ureda. Jurica Lovrek svakodnevno pješači jer mu je posao u kvartu u kojem i živi. Nenad Antolović istaknuo je da živi izvan grada, pa da do grada dođe automobilom, a po gradu se trudi koristiti bicikl, dok je Slaven Vrhovski napomenuo da nam svima treba biti u cilju smanjiti „broj kotača“ na cestama.


whatever

Tokom panela Davor Bazianec iz tvrtke KONČAR – Digital i Miroslav Lazar iz tvrtke SICK Mobilisis predstavili su svoje proizvode i usluge na kojima rade njihove tvrtke kako bi omogućili građanima da žive u pametnim, održivim i boljim gradovima. Nataša Mihinjač predstavila je projekt GINEVRA na kojem su počeli raditi početkom ove godine, koji pomaže gradovima u efikasnom upravljanju transformacijskim inovacijama, poput autonomnih vozila

Na eventu je predstavljen i novi projekt Invento Capital Partnersa kojeg provodi s norveškim parterom Inno-Sci. Projekt AI-Women Go Green pružit će besplatnu podršku ženama koje će kroz edukaciju dobiti znanje za korištenje tehnologije umjetne inteligencije i strojnog učenja, a koje će moći upotrijebiti u svojoj karijeri i poslovanju. Više o samom projektu moći ćete pročitati u nadolazećim danima na webu i društvenim mrežama Invento Capital Partnersa.

Ovogodišnji MeetUp Invento Capital Partners organizirao je u suradnji sa Europskom poduzetničkom mrežom EEN i Hamag Bicrom.